Toronto Penthouse Design

This sleek and very refined penthouse is located within an exclusive residential condominium building in the heart of Toronto’s historic St. Lawrence neighborhood.  The 4,500 square-foot, two-level residence has been given an edited and sophisticated new design by the Toronto based interior design firm Studio Munge.  Every detail in this luxury home has been masterfully appointed by the design firm who has imparted a clean, modern aesthetic without sacrificing any of the comforts of a traditional single family home.  The penthouse illustrates very well how an urban condo can have all the comforts of a traditional home, which was an initial concern for the new owners.  The light-filled, open-flow and airy interiors feature floor-to-ceiling windows, along with an additional 2,000 square-feet of sprawling outdoor terrace which wraps around the entire first level, providing plenty of space both indoors and out, as well as expansive views across the city.  The inspiring interior design within this penthouse ultimately created the ideal home for the owners, alleviating all of their previous concerns.

…imparted a clean, modern aesthetic without sacrificing any of the comforts of a traditional single family home.

Studio-Munge-Esplanade-living-room-B

Studio-Munge-Esplanade-living-detail

Studio Munge has used a soft, neutral color palette, and natural but luxurious finishes to accentuate the sculptural quality of each element within.  The main living room here is spare and as in the entire home, of minimalist design in its effect.  The space is furnished with contemporary design pieces from the Italian furnishings company Minotti, including two generously proportioned Dubuffet sofas, paired with the Cortina armchair and round Bressen coffee table.  All have been gathered on a custom cream-colored, hairy-hide rug from Kyle Bunting.  The art used in the residence was carefully selected according to its scale and function within each area that it occupies.  Its deliberate placement punctuates the living areas and creates a fascinating interplay with the surrounding palette.

Studio-Munge-Esplanade-staitcase

The sculptural spiral staircase separates the living and dining areas on the main floor and provides access to the upper level.

Studio-Munge-Esplanade-passage

The clients initially were concerned that moving to a condominium would prohibit them from enjoying the lifestyle they had become accustomed to in their family home while raising their children, who are all grown and out of the house now.   They desired the benefits of living in a luxury residential building in such a prime location, as well as the chance to have a serene, contemporary design created for adults within it, but just weren’t perfectly sure.  They put their faith in Studio Munge, whose work they much admired and they are so glad they did.  The design firm made it a point to integrate the same comforts found in their traditional family home, complete with abundant storage, outdoor space and ample room for entertaining friends and family.  The home has been laid out as a series of distinct but open spaces to create an uncluttered atmosphere that promotes effortless transition between rooms.

Studio-Munge-Esplanade-dining-room

Studio-Munge-Esplanade-kitchen

An open-concept kitchen with an over-sized 5’ x 10’ island flows from the main floor dining room, which has been designed to accommodate plenty of guests.  The custom furnishings in here all have clean lines and are free of any distracting ornamentation to allow the pieces to shine on the merits of their design alone.  The kitchen’s super sophisticated design includes plenty of stone surfaces and custom signature Studio Munge designed cabinetry with its smooth finish and of course, Miele appliances.  A spectacular two-way Costa Azure marble-clad digital fireplace in the dining room creates a dominant focal point.  The dark marble fronting the wall around it offers a delicious contrast to the soft color palette displayed so far through the home while remaining neutral and dignified.   The contemporary lighting piece above the table offers some visual drama.

Studio-Munge-Esplanade-den

The den is located just beyond the dining area, connected by the two-way digital fireplace with the marble faced wall surround.  The design continues the warmer but still natural and earthy shades with the same minimalist approach in this room but with a greater nod to more relaxed comfort.  This room is for more casual family living with its deep, plush upholstered seating and television openly displayed above the fireplace.

Studio-Munge-Esplanade-powder-room

The powder room is the epitome of chic!  This is so good.  Any room featuring walls of mirrors, especially one that is  lit from behind is a winner with me.  The very contemporary design sinks, lit from within, with their wall mounted faucets make for a very smart look.

Studio-Munge-Esplanade-library-a

Up on the second floor, a lounge area has been created directly off the sculptural spiral staircase which provides access to the master bedroom suite, guest bedroom suite, and the home library/study.

Studio-Munge-Esplanade-library-b

Studio-Munge-Esplanade-library-landing

The library is partially hidden by custom shelving of bespoke design and the main staircase structure, giving it a sense of privacy while maintaining the open concept feel.  This level features wood flooring laid in a classic herringbone design.  Another two-way digital fireplace is used up here with a more smooth surround. It’s a perfect balance of edited contemporary design with luxe natural finishes.

Studio-Munge-Esplanade-master-bedroom

The master bedroom features the bed with its headboard integrated into the design of the upholstered walls which conceal storage areas.  The furnishings are of bespoke design with the bedding being made with luxurious Italian linens.

Studio-Munge-Esplanade-master-bath-vanity

Studio-Munge-Esplanade-master-bath-tub

The master bathroom has been enveloped with stone and completed with sleek, custom cabinetry and includes separate standing showers and a free floating soaking tub.  Perfectly sublime right?  Hidden storage areas have been created everywhere so the owners never have to feel cramped and surfaces never have to be cluttered.  There is a correct place for everything and everything is kept in its place.  My kind of styling indeed!  Kudos Studio Munge!

That concludes our design inspiration for today my friends.  I hope you all have enjoyed today’s post and you have been greatly inspired with fresh, new ideas for your own projects.  Let me hear from you all, tell me what you think about this contemporary design luxury home penthouse!!

At Studio Munge, they are guided by a passion for great design, inspired by excellence and committed to exceptional service. These values are at the core of their internationally renowned design firm, allowing them to develop long-standing and synergistic relationships with the clients.  Creative leadership is what informs and inspires their multidisciplinary team to produce distinctive, transformative design.  With more than 20 years of experience in the industry, Principal Alessandro Munge’s global perspective, inquisitive nature and quest for the perfect solution has propelled Studio Munge onto the international stage.

Established in 1997, the Toronto-based studio’s work is now represented in major cities around the world.  As avid collaborators, they form partnerships with a global roster of top hospitality brands, condominium and residential developers, and architects.  They are inspired to co-create with world-renowned chefs and restaurateurs, forward-thinking developers and iconic hotel brands whether their clients are building in Las Vegas, Miami, Beijing or Shanghai.  For more information on this International Design House, be sure to check out their website..

Interior Design:  Studio Munge

Photography:  Evan Dion

Thanks so much for reading along everyone!  We appreciate you all so very much!  If you have enjoyed reading today’s post, please share it on along the social media below.

Have a great day!!

Please like us and share:
RSS
Facebook
Google+
https://dk-decor.com/toronto-penthouse-featuring-neutral-colors-and-luxe-finishes/
Twitter
Pinterest
Instagram
SOCIALICON
Recommended Posts
Showing 2 comments
    pingbacks / trackbacks

    Leave a Comment

    Start typing and press Enter to search